Wednesday, September 28, 2011

ÜLESANNE III

IT ja erivajadusega inimesed
Tänapäeva arvutid ei sarnane kuidagi moodi nende arvutitega, mis olid kunagi, kui need alles leiutati. Nüüdseks on arvuteid jõudsalt edasi arendatud, mistõttu on arvutiga võimalik teha väga palju erinevaid asju, alustades erinevate dokumentide tegemisest ja töötlusprogrammidest ning lõpetades internetiga, millel on samuti tohutult palju funktsioone. Tänu erinevatele programmidele on võimalik teha kõik kirjalikud tööd arvutis ning vajadusel (samuti tänu programmidele) ka esitleda neid töid. Internet võimaldab meil suhelda teiste inimestega üle kogu maailma, saata dokumente ning otsida materjale või lugeda uudiseid. Tänapäeval on võimalik juba teha ka näiteks tuludeklaratsiooni läbi interneti. Samuti saab broneerida arsti juurde aegu või tellida koju riideid, raamatuid ja palju muud. See ei ole võimalik kõikides riikides. Näiteks nii mõnelgi riigil ei ole olemas internetipanka, nagu on meil. Tänapäeval on enamus inimestel olemas kodus püsiv internetiühendus ning ka paljudes kohvikutes, koolides ja raamatukogudes on olemas püsiv internetiühendus. Nüüdseks on päris paljudel ka nutitelefonid, millega on võimalik internetis käia. Me kõik – nii noored kui ka vanad – kasutame igapäevaselt väga sagedasti internetti ja arvutit ning ilma selleta on väga keeruline hakkama saada.

Arvuti ja internet on meie kõigi elu küll väga mugavaks teinud ning kõik kättesaadavaks muutnud. Infotehnoloogia on aga väga suurel määral mõjutanud ka erivajadustega inimeste elu. Mida enam on arvuti edasi arenenud ja mida kättesaadavamaks on see ajaga muutunud, seda suuremat rolli on see hakanud mängima ka erivajadustega inimeste elus. 

Tänu arvutile ja internetile on informatsioon ka neile palju kättesaadavamaks muutunud. Kõik vajalik on võimalik internetist üles leida ning kuna internet on väga mitmekülgseks muutunud, rahuldab see peaaegu kõigi vajadused. Erivajadusega inimene saab internetist samuti uudiseid lugeda või õppetööga seotud materjale otsida, nagu kõik teised. Internet annab võimaluse uurida ka erinevate abivahendite ja seaduste kohta, et inimene saaks olla rohkem teadlik oma õigustest ning nende eest seista.

Teisest küljest annab internet ka erivajadusega inimesele võimaluse suhelda teiste inimestega erinevates suhtlusportaalides ja programmides, nagu MSN messenger, skype, facebook jne. Kuna skype’s ja MSN’s on võimalik ka videokõnet pidada, teeb see suhtluse võimalikult reaalseks, mistõttu on ka liikumispuudega inimesel võimalik kuhugile minemata oma asju ajada ja sõpradega suhelda.

Arvuti ja interneti kasutamine annab puuetega inimestele ka eneseteostuse võimaluse. Neil on võimalus tõestada, et ka nemad suudavad õppida ja areneda võrdväärselt kõikide teiste inimestega.

Interneti ülesanne on ka teadvustada inimestele erivajadustega inimeste olemasolu, et inimesed saaksid endale teadvustada, et on olemas ka natuke teistsuguseid inimesi ning ka neil on kõigi teistega ühesugused õigused ja võimalused.

Kõige vähem on arvutist ja internetist abi vaimupuudega inimestel, sest nemad ei pruugi osata arvutit kasutada ning ei mõista seda. Näiteks, kui inimene on sügava vaimse alaarenguga ning õpib toimetulekukoolis, siis on talle üsna raske õpetada arvuti kasutamist.

Arvutid on lihtsustanud ka inimeste tööd, kes tegelevad erivajadustega inimestega. On palju erinevaid programme, mis muudavad õpetamise lihtsamaks ja huvitavamaks. Samuti on ka materjalid tänu arvutile kergemini kättesaadavamad. Näiteks erinevad määrused ja seadused, kuid ka õppematerjalid ja informatsioon erivajaduste kohta.

Kokkuvõtteks võiks öelda, et arvuti ja internet mängivad meie kõigi elus väga tähtsat rolli. Kui tähtsat, see oleneb aga inimesest ja sellest, kui palju ja mille jaoks ta arvutit kasutab. Mida enam arvuti edasi areneb, seda kasulikumaks ja vajalikumaks muutub see ka erivajadustega inimestele ning nende sotsiaalsusele.



Kasutatud materjal:

Kikkas, K. (2011). Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/ IT ja erivajadused. Loengumaterjal. Tallinna Ülikool.

1 comment:

  1. Essee on asjalik ja kenasti jälgitav. Samas aga tekkis küsimus, kuidas meditsiin saab IT kaasates erivajadusi toetada, milline võiks olla taastusravi? Kas pakutakse emotsionaalset või füüsilist abi?

    Soovitan teil ka tähelepanu viitamisele pöörata (autor, aasta ja siis pealkiri)!

    ReplyDelete